Andreas skulle komma hem runt tio efter nattjobb i Örebro, så vi besämde oss för att baka bröd & ordna en riktig mysfrukost.
Det blev valnötsbröd denna gång. Mitt favoritbröd faktiskt.
Ser ni smutronet på plantan i brakgrunden? det finns där men det är så litet så litet!
Valnötsbröd
25 g jäst
5 dl vatten
2 msk olja
1 ½ tsk salt
100 g valnötskärnor
5 dl finmalet rågmjöl
7-8 dl vetemjöl
Dela sönder jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt och sönderbrutna valnötter, rågmjöl och nästan allt vetemjöl.
Arbeta ihop en smidig deg & jäs degen övertäckt ca 45 min.
Knåda degen lätt på mjölat bakbord. dela i två och gör två runda bullar. Lägg dem på en smord plåt eller med bakplåtspapper & låt jäsa ca 30 min.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pudra lite mjöl över bröden och skär några skåror med en vass kniv. Sätt in plåten i nedre delen av ugnen och sänk samtidigt värmen till 200 grader.
Grädda 35-40 min.
Njut av det goda brädet.Nu ska jag måla vidare på ett av mina auktionsfynd jag gjorde igår. Toppenställe där sakerna går riktigt billig. Synd bara att det var så sjukt kallt att vi inte stod ut hela auktionen.
Kramar
4 kommentarer:
Örebro? Bor ni i Öret eller? :D
Kram Maria
Oki! :D
Hoppas du får en bra vecka, kram Maria
Det receptet skall jag prova, det såg jättegott ut! Hembakt är så lyxigt gott.
Vad duktig du är! Brödet både ser gott ut och låter gott, det måste testas. Blev nyfiken på vad du fyndat denna gång och vart?
Hoppas allt är bra med er och att vi ses inom en snar framtid.
Kram!
Skicka en kommentar